Mehanički učinci kratkog spoja na sustavu užetnih sabirnica : doktorski rad - Petranović, Davor; Marušić, Ante (Zagreb : D. Petranović; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
U radu je provedena analiza i sinteza užetnih sabirnica. U analizi su modelirani dijelovi užetnih sabirnica i izvršeni proračuni naprezanja i gibanja užetnih vodiča, odnosno mehanički učinci struje kratkog spoja. Primijenjene su suvremene metode proračuna primjerene za obradu sustava nelinearnih jednadžbi (statički proračun) i sustava diferencijalnih jednadžbi (dinamički proračun), koje vjerno opisuju obrađivani problem. U sintezi su pomoću genetskih algoritama odabrani optimalni parametri sabirničkog sustava uz minimalne ukupne troškove. Znanstveni doprinos rada je izrada obuhvatnijeg matematičnog modela užetnih sabirnica i računalnog programa koji omogućava bolje upoznavanje mehaničkih učinaka struja kratkog spoja u rasklopnom postrojenju s užetnim sabirnicama. Rezultati proračuna (sile i pomaci) omogućavaju kvalitetnije projektiranje, odnosno ekonomičniju izgradnju i upotrebu užetnih sabirnica. Također, omogućavaju bolje upoznavanje prilika pod kojima se koristi ugrađena oprema (odstojnici kod vodiča u snopu, izolatorski lanci, stezaljke aparata, čelične konstrukcije,…). Rezultati proračuna su provjereni usporedbom s publiciranim primjerima mjerenja. Postupak optimiranja, temeljen na genetskim algoritmima, pomaže projektantima da lakše dođu optimalne konfiguracije užetnih sabirnica, uključujući i čeličnu konstrukciju i temelje.
Ključne riječi: užetne sabirnice, struje kratkoga spoja, mehanički učinci, genetski algoritmi, 3D rešetkasti portali.
The thesis presents the analysis and the synthesis of the strain busbars. In the analysis the parts of the strain busbars have been modelled and the calculations of the strains and movements of the strain conductors have been performed, i.e. the mechanical effects of the short-circuit currents. The modern calculation methods have been applied, adequate for the processing of the non-linear equations system (static calculation) and of the differential equations system (dynamic calculation), which authentically represent the elaborated problem. In the synthesis, with the application of the genetic algorithms, the optimal strain system parameters have been chosen, with the minimal total costs. The scientific contribution of the thesis is the production of a more complex strain busbars mathematical model as well as of the computer program enabling a better understanding of the mechanical impact of the short-circuit currents in the switchyards with strain busbars. The calculation results (forces and movements) enable a better designing quality, i.e. a more economic construction and implementation of the strain busbars. At the same time they also enable a better insight into the circumstances under which the built in equipment is being used. The calculation results have been checked by comparison with the published measuring results of test example. The optimizing process, based upon the genetic algorithms, helps the designers to more easily reach the optimal strain busbars configuration, including the steel construction and the foundations.
Key words: strain busbars, short-circuit currents, mechanical effects, genetic algorithms, 3D truss portals.
Bibliografija: str. 170-176.