Mehanički učinci kratkog spoja na sustavu užetnih sabirnica : doktorski rad - Petranović, Davor (D. Petranović; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2019)
U radu je provedena analiza i sinteza užetnih sabirnica. U analizi su modelirani dijelovi užetnih sabirnica i izvršeni proračuni naprezanja i gibanja užetnih vodiča, odnosno mehanički učinci struje kratkog spoja. Primijenjene su suvremene metode proračuna primjerene za obradu sustava nelinearnih jednadžbi (statički proračun) i sustava diferencijalnih jednadžbi (dinamički proračun), koje vjerno opisuju obrađivani problem. U sintezi su pomoću genetskih algoritama odabrani optimalni parametri sabirničkog sustava uz minimalne ukupne troškove. Znanstveni doprinos rada je izrada obuhvatnijeg matematičnog modela užetnih sabirnica i računalnog programa koji omogućava bolje upoznavanje mehaničkih učinaka struja kratkog spoja u rasklopnom postrojenju s užetnim sabirnicama. Rezultati proračuna (sile i pomaci) omogućavaju kvalitetnije projektiranje, odnosno ekonomičniju izgradnju i upotrebu užetnih sabirnica. Također, omogućavaju bolje upoznavanje prilika pod kojima se koristi ugrađena oprema (odstojnici kod vodiča u snopu, izolatorski lanci, stezaljke aparata, čelične konstrukcije,…). Rezultati proračuna su provjereni usporedbom s publiciranim primjerima mjerenja. Postupak optimiranja, temeljen na genetskim algoritmima, pomaže projektantima da lakše dođu optimalne konfiguracije užetnih sabirnica, uključujući i čeličnu konstrukciju i temelje. Ključne riječi: užetne sabirnice, struje kratkoga spoja, mehanički učinci, genetski algoritmi, 3D rešetkasti portali.