Mogućnost primjene novih tehnologija u sustavima skretnica na hrvatskim željeznicama : specijalistički rad - Pavić, Domagoj (D. Pavić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2018)
Željeznički prometni sustav kao cjelina treba udovoljavati svim zahtjevima korisnika prijevoznih usluga i pružati cjelokupnu prijevoznu uslugu među njima. Modernizacija hrvatskog željezničkog sustava s izgradnjom novih pružnih dionica i rekonstrukcijom postojećih preduvjet su daljnjeg razvoja i privlačenja novih korisnika u putničkom i teretnom prijevozu. U radu su opisane pojedine skretničke postavne sprave s pripadajućom opremom na svim prugama u Republici Hrvatskoj kojima upravlja HŽ Infrastruktura s percepcijom ugradnje modernijih sustava za velike brzine i povećane zahtjeve interoperabilnosti cjelokupnog hrvatskog željezničkog sustava, a osobito na magistralnim pravcima odnosno pojedinim međunarodnim koridorima. U radu su prikazane ugrađene postavne sprave te sustavi za postavljanje i zabravljenje koji su u pokusnom radu, a analizirane su i izvedbe pojedinih postavnih skretničkih sprava te opreme za posluživanje skretnica koja ima perspektivu ugradnje na prugama HŽ Infrastrukture. Prikazana je heterogena struktura signalno-sigurnosnih uređaja ugrađenih na željezničkoj mreži u pogledu tehničke i starosne strukture. Skretnica može biti usko grlo u ukupnom kapacitetu postrojenja u nekom promatranom kolodvoru te stoga zaslužuje posebnu pozornost u pogledu održavanja i modernizacije. Ključne riječi: modernizacija, velike brzine, interoperabilnost, pokusni rad, perspektiva ugradnje.