Model for determination of a power transmission system frequency response : doctoral thesis - Levačić, Goran; Uglešić, Ivo (Zagreb : G. Levačić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2018)
In this work a custom mathematical model of three-phase transmission network for calculations in the frequency-domain in EMTP-type software is developed. With the possibility of analysis of resonant frequencies and power transmission network frequency response, it can be used as well for steady-state and time-domain calculations. Developed model in EMTP-RV is validated by comparison of load-flow results with the model which primary focus is load-flow calculations, e.g. PSS/E.
Frequency dependent network equivalent seen from the certain point of the network can be very useful in cases of new power plant connection, because they can be transmitted by TSOs to power plant owners or manufacturers to perform certain type of calculations. Model of frequency dependent network equivalent obtained using the Vector Fitting method is validated through comparison of time-domain results with full-network model and with on-site measurements.
A case scenario of power plant connection with long HVAC cable is analyzed on developed model to show its influence on network’s frequency response and resonant frequencies. Also, a procedure for identification of areas sensitive to the change of network topology is established.
In order to determine the most influential parameters of the power transmission network on frequency response, a procedure for sensitivity analysis which consists of defining an input parameters and output signals and their parameterizing with EMTP-type module for parametric studies is established. Sensitivity analysis is performed graphically and using Moriss Method.
Key words: EMTP-RV, power transmission network, resonance phenomenon, resonant frequencies, frequency response, frequency dependent network equivalent, long cables, PSS/E, sensitive network areas, sensitivity analysis, Moriss’ Method.
U radu je opisan postupak za razvoj modela prijenosne elektroenergetske mreže za izvođenje proračuna u frekvencijskoj domeni u EMTP-tipu računalnog alata. Uz mogućnost modela za analizu rezonantnih frekvencija i frekvencijskoga odziva prijenosne elektroenergetske mreže, može se koristiti i za proračune u ustaljenom stanju i vremenskoj domeni. Razvijeni model u EMTP-tipu računalnog alata je validiran usporedbom tokova snaga s modelom čiji je primarni fokus na proračune tokova snaga, primjerice PSS/E.
Frekvencijsko ovisni ekvivalent u određenom čvorištu mreže može biti vrlo koristan u slučajevima priključenja novih elektrana, zato jer ih operatori prijenosnih sustava mogu dati na korištenje trećim stranama za potrebe izvođenja određenih proračuna. Model frekvencijsko ovisnog ekvivalenta dobivenog korištenjem Vector Fitting metode je validiran usporedbom proračuna u vremenskoj domeni sa detaljnim modelom mreže i sa rezultatima mjerenja.
Na razvijenom modelu je analiziran slučaj priključenja elektrane s dugim VN kabelom kako bi se utvrdio utjecaj na frekvencijski odziv i rezonantne frekvencije. Također, uspostavljen je postupak za određivanje osjetljivih područja s obzirom na promjenu topologije mreže.
Sa svrhom određivanja najutjecajnijih parametara prijenosne mreže na frekvencijski odziv, uspostavljena je procedura za provođenje analize osjetljivosti koja se sastoji od definiranja ulaznih parametara i izlaznih signala, te njihovog parametriziranja sa EMTP-tipom modula za parametarske analize. Analiza osjetljivosti je provedena grafički i korištenjem Morissove metode.
Ključne riječi: EMTP, prijenosna elektroenergetska mreža, rezonancija, rezonantne frekvencije, frekvencijski odziv, frekvencijski ovisan ekvivalent mreže, kabeli, PSS/E, osjetljiva područja mreže, analiza osjetljivosti, Morrisova metoda.
Bibliografija str. 201-209.