Regulatorni okvir za obavljanje poštanskih usluga kao univerzalne usluge : završni [specijalistički] rad - Kolarić, Ana (A. Kolarić ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2018)
Radom je prikazan regulatorni okvir u području poštanskih usluga obuhvaćajući regulatorni okvir EU, čiji je osnovni cilj stvaranje zajedničkog tržišta i uspostava zajedničkog regulatornog okvira u svim zemljama članicama EU i regulatorni okvir kojim je regulirano tržište poštanskih usluga u RH i koji je u potpunosti usklađen s regulatornim okvirom EU. Prikazana je uloga i nadležnost HAKOM-a na tržištu poštanskih usluga u okviru ZPU-a i Pravilnika s ciljem osiguranja obavljanja univerzalne usluge. Obrađeno je područje obuhvata poštanskih usluga, postupak određivanja davatelja univerzalne usluge, podnošenje prijave za obavljanje zamjenskih i ostalih poštanskih usluga te poštanska mreža i pristup istoj. Na kraju rada dan je pregled tržišta poštanskih usluga sa prikazom stanja tržišta poštanskih usluga u RH u 2016. godini s usporedbom na prethodnu godinu. Također dan je prikaz podataka o kakvoći obavljanja poštanskih usluga u RH u usporedbi sa ostalim zemljama EU. Ključne riječi: Liberalizacija, univerzalna usluga, poštanske usluge, davatelji poštanskih usluga, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Europska udruga nacionalnih regulatornih tijela za poštanske usluge, Poštanske direktive, Zakon o poštanskim uslugama, Pravilnik o obavljanju univerzalne usluge.