Uvođenje novog telekomunikacijskog sustava za potrebe daljinskog upravljanja elektroenergetskim objektima koristeći sljedeću generaciju sustava SDH na Hrvatskim željeznicama : specijalistički rad - Marić, Marin; Grgić, Sonja (Zagreb : M. Marić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2018)
U ovom radu razrađen je prijedlog uvođenja novog telekomunikacijskog sustava za potrebe daljinskog upravljanja EE objektima na području CDU rijeka putem optičkih kabela na Hrvatskim željeznicama. Sustav se bazira na sljedećoj generaciji SDH sustava, točnije Ethernetu preko SDH.
Teorijski je opisana sljedeća generacija SDH sustava. Opisana je Ethernet tehnologija kao i SDH tehnologija. Objašnjen je Ethernet preko SDH sustava sa detaljno definiranim funkcijama koje se pri tome koriste.
Općenito je analiziran optički prijenosnog medij i njegova prednost u odnosu na bakreni prijenosni medij. Objašnjene su povezanosti između CDU-ova, kao i poslovna i procesna mreža. Navedeno je trenutno stanje sustava daljinskog upravljanja na području CDU Rijeka, kao i postojeće stanje SDH mreže na istom području. Potom je opisan prijedlog novog sustava SDH mreže na riječkom području i povezivanje EE objekata sa SDH mrežom preko sinkronih multipleksora koristeći Ethernet sučelje na njima.
Objašnjen je programski alat Coriant TNMS koji služi za nadzor i upravljanje SDH mrežom. Ukratko je opisan sam program i detaljno su navedene i opisane slike kreiranja poveznice na Ethernet sučelju sinkronog multipleksora. Prikazana je mapa SDH mreže, upravljanje servisima te primjeri alarmiranja u slučaju kvarova ili smetnji.
Ključne riječi:
Ethernet, SDH, sljedeća generacija SDH, Ethernet preko SDH, daljinsko upravljanje, TNMS
This paper elaborates the proposal for the introduction of a new telecommunication system for the remote control of electric power facilities through fiber optics in the area of remote control center Rijeka on Croatian Railways. The system is based on a next-generation SDH systems, more specifically Ethernet over SDH.
Theoretically has been described the next generation of the SDH systems. Ethernet technology as well as SDH technology are described. The NG SDH is explained with detailed functions used.
The optical transmission medium is generally analyzed and its advantage in relation to the copper transmission medium. The connections between the remote control centers, as well as the business and process network, are explained. The current status of the remote control system in the remote control centers Rijeka, as well as the existing state of the SDH network in the same area, is indicated. The proposal of the new SDH network in the Rijeka region was described and the connection of electric power facilities with the SDH network via synchronous multiplexers using the Ethernet interface on them.
The Coriant TNMS software tool is used to monitor and manage the SDH network. In brief, the program is described and are described in detail the images of link creation on the Ethernet port of the synchronous multiplexer. The SDH network map is displayed, service management, and examples of alarms in the event of failures or faults.
Key words:
Ethernet, SDH, Next-Generation SDH, Ethernet over SDH, remote control, TNMS
Bibliografija str. 61-62.