Uvođenje novog telekomunikacijskog sustava za potrebe daljinskog upravljanja elektroenergetskim objektima koristeći sljedeću generaciju sustava SDH na Hrvatskim željeznicama : specijalistički rad - Marić, Marin (M. Marić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2018)
U ovom radu razrađen je prijedlog uvođenja novog telekomunikacijskog sustava za potrebe daljinskog upravljanja EE objektima na području CDU rijeka putem optičkih kabela na Hrvatskim željeznicama. Sustav se bazira na sljedećoj generaciji SDH sustava, točnije Ethernetu preko SDH. Teorijski je opisana sljedeća generacija SDH sustava. Opisana je Ethernet tehnologija kao i SDH tehnologija. Objašnjen je Ethernet preko SDH sustava sa detaljno definiranim funkcijama koje se pri tome koriste. Općenito je analiziran optički prijenosnog medij i njegova prednost u odnosu na bakreni prijenosni medij. Objašnjene su povezanosti između CDU-ova, kao i poslovna i procesna mreža. Navedeno je trenutno stanje sustava daljinskog upravljanja na području CDU Rijeka, kao i postojeće stanje SDH mreže na istom području. Potom je opisan prijedlog novog sustava SDH mreže na riječkom području i povezivanje EE objekata sa SDH mrežom preko sinkronih multipleksora koristeći Ethernet sučelje na njima. Objašnjen je programski alat Coriant TNMS koji služi za nadzor i upravljanje SDH mrežom. Ukratko je opisan sam program i detaljno su navedene i opisane slike kreiranja poveznice na Ethernet sučelju sinkronog multipleksora. Prikazana je mapa SDH mreže, upravljanje servisima te primjeri alarmiranja u slučaju kvarova ili smetnji. Ključne riječi: Ethernet, SDH, sljedeća generacija SDH, Ethernet preko SDH, daljinsko upravljanje, TNMS