Korištenje dnevničkih zapisa aplikacija za optimizaciju korisničkih uloga i detekciju njihove zloupotrebe : specijalistički rad - Ščukanec, Danijel (D. Ščukanec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2018)
U fokusu su ovog rada bili dnevnički zapisi koji sadrže aktivnosti korisnika jedne web aplikacije. Njihovom analizom nastojalo se istražiti mogućnosti korištenja postojećih alata za optimizaciju i strojno učenje kako bi se napravio bolji raspored dozvola unutar uloga. Osim toga, željele su se provjeriti mogućnosti detekcije potencijalnih anomalija u korištenju sustava analizom dnevničkih zapisa. Rad započinje definiranjem pojma uloga i njihove svrhe u procesu autorizacije. U nastavku se definira i opisuje podatkovni skup koji se koristio za analizu i istraživanje gore navedenih mogućnosti. Nakon što se dao osvrt na podatkovni skup, opisuju se alati i algoritmi koji su se koristili za praktični dio rada te način na koji su se primijenili za ovu specifičnu problematiku. Iza opisa alata i algoritama slijedi detaljan opis provođenja eksperimenta optimizacije uloga i primijenjenog algoritma te dobivenih rezultata. Nakon provođenja spomenutog eksperimenta, proveden je i drugi eksperiment za detekciju potencijalnih anomalija gdje je također detaljno opisan postupak i rezultati. Na temelju dobivenih rezultata na kraju rada dan je zaključak o mogućnostima primjene algoritama strojnog učenja na problematiku optimizacije uloga i detekciju anomalija. Ključne riječi: dnevnički zapis, optimizacija, uloga, zloupotreba, strojno učenje, genetski algoritam.