Zaštita cjelovitosti prijenosnoga elektroenergetskoga sustavas uključenim obnovljivim izvorima energije : doktorski rad - Frlan, Kristijan (K. Frlan ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Elektroenergetski sustavi izgrađeni su na način da u velikoj mjeri zadovoljavaju načela sigurnosti i pouzdanosti pogona. Zbog ekonomičnosti i praktičnosti nije moguće izgraditi takav sustav koji bi bio otporan na sve događaje i promjene koje se događaju tijekom rada. Pojedini sustavi ili dijelovi sustava konfigurirani su na način da neki događaji mogu uzrokovati veće ili manje narušavanje sigurnosti pogona. Kako bi se dobile informacije o ponašanju sustava tijekom takvih događaja, izrađuju se matematički modeli i provode analize pogona upotrebom programskih alata. U radu je analiziran pogon dijela prijenosnog sustava koji ima specifičnu konfiguraciju. Na relativno malom geografskom području smješten je veliki broj proizvodnih jedinica te se u određenim situacijama može pojaviti problem evakuacije proizvedene energije. Korištenjem ekvivalenata za nadomještanje vanjske mreže izrađen je reducirani model koji je dovoljan za provedbu traženih analiza. Na reduciranom modelu provedene su analize i određen je postupak za procjenu sigurnosti dijela prijenosnog elektroenergetskog sustava u stvarnom vremenu, u cilju određivanja karakterističnih pogonskih stanja relevantnih za izradu sheme zaštite cjelovitosti prijenosnog elektroenergetskog sustava. Podaci dobiveni iz provedenih analiza poslužili su kao podloga za izradu sheme cjelovitosti prijenosnog elektroenergetskog sustava. Izrađena je shema naprednog sustava za zaštitu cjelovitosti prijenosnog elektroenergetskog sustava s integriranim obnovljivim izvorima energije, u koju je uključena metodologija za očuvanje visokog stupnja proizvodnje konvencionalnih izvora energije i obnovljivih izvora energije.