Electromagnetic structures and devices based on manipulation of displacement current flow : doctoral thesis - Okorn, Boris (B. Okorn ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2018)
U ovoj disertaciji se istražuje praktična implementacija nano-optičkog sklopovlja slična arhitekturi elektroničkih krugova korištenih u radiofrekvencijskom dijelu spektra. Predstavljene su razne elektromagnetske strukture za upravljanje toka posmačne struke, bazirane na nedavno predstavljenom konceptu D-dot žice. Pokazano je analitički i numerički da je par D-dot žica analogan uobičajenoj prijenosnoj liniji no s većom karakterističnom imepdancijom i vrlo velikom valnom duljinom. Navedeni rezultati su pokazani eksperimentalno, mjerenjima na specijalno dizajniranim radiofrekvencijskim replikama D-dot struktura. Nadanje, takva prijenosna linija je modelirana odgovarajućim ekvivalentnim elektromagnetskim modelom temeljenim na teoriji mreža u kojeg su ugrađeni svi fizikalni mehanizmi koje uzrokuju i posmačna i kondukcijska struja u praktičnim implementacijama. Također je pokazano da tok posmačne struje može izazvati zračenje. Na temelju tih zaključaka nove optičke antene i pripadne elektromagnetske naprave su predložene i numerički verificirane. Na kraju je dana studija izvedivosti direktne eksperimentalne verifikacije D-dot koncepta u optičkom dijelu spektra bazirana na karakterizaciji naprava temeljenih na D-dot konceptu, te je dano i nekoliko praktičnih izvedbi. Ključne riječi: metatronika, optička D-dot žica, optički nano-sklopovi