Informacijska i komunikacijska uslužna platforma za potpomognutu komunikaciju : doktorski rad - Vučak, Ivan (I. Vučak, 2017)
Potpomognuta komunikacija jest hrvatska prevedenica za augmentativnu i alternativnu komunikaciju (engl. Augmentative and Alternative Communication, AAC) koja obuhvaća svaku komunikaciju tj. komunikacijski proces koji je potpomognut zamjenskim (alternativnim) sredstvima ili pojačan (augmentacijom) postojećih komunikacijskih sredstava. Korištenjem ICT usluga u ostvarivanju potpomognute komunikacije moguće je olakšati i ubrzati komunikaciju osoba sa složenim komunikacijskim potrebama te im omogućiti pristup informacijama. Inicijative pod nazivom e-Uključenost (engl. e-Inclusion) imaju cilj osigurati svim ljudima jednake mogućnosti sudjelovanja u društvu prema njihovim potrebama i mogućnostima. Kako bi korisnici potpomognute komunikacije mogli koristiti ICT usluge iste moraju biti prilagođene mogućnostima i potrebama svakog korisnika. Na temelju rezultata istraživanja provedenih u sklopu doktorske disertacije, korištenjem suvremenih ICT tehnologija, implementirana je platforma za usluge potpomognute komunikacije koja omogućava komponentni razvoj novih usluga. Platforma pruža mogućnost pohranjivanja prikupljenih podataka o mogućnostima korisnika te izgradnje znanja o korisniku. Također, implementiran je model prilagodbe sadržaja i model prilagodbe korisničkog sučelja te je provedena korisnička evaluacija implementiranih modela. Razvijena platforma služi za razvoj i implementaciju usluga potpomognute komunikacije koje korisnicima omogućavaju veću interoperabilnost, prilagođenost njihovim potrebama, bolju pristupačnost i robusnost. Ključne riječi: potpomognuta komunikacija, komunikacija simbolima, prilagodba sadržaja mogućnostima korisnika, komponentni razvoj usluga potpomognute komunikacije, platforma za razvoj usluga potpomognute komunikacije