Zaštita signalno sigurnosnih uređeja od atmosferskih utjecaja : specijalistički rad - Cvrtak, Davor (D. Cvrtak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Za adekvatno praćenje rada SS uređaja, između ostalog značajna je i kvalitetna analiza utjecaja atmosferskog pražnjenja. Utjecaj atmosferskog pražnjenja na rad SS uređaja moguće je pratiti upotrebom LLS sustava. Prednost LLS sustava ostvaruje se u njegovoj povezanosti sa stvarnim geografskim podacima, što omogućuje upotrebu podataka iz baze za točno određeni dio pruge. Stoga je uputno podatke iz baze koristiti u svrhu projektiranja sustava zaštite od atmosferskog pražnjenja. Ova specijalistička radnja obrađuje utjecaj atmosferskog pražnjenja na rad SS uređaja. Prikazani su i opisani događaji u praksi na području željezničko cestovnog prijelaza Fratrov i Žitnić 2 te su poduzete mjere za smanjenje štetnih utjecaja atmosferskog pražnjenja. Da bi se obavila kvalitetna kontrola vrijednosti otpora uzemljenja, nužno je pravilno obaviti mjerenja poštujući važeće norme. Nadalje, u svrhu kvalitetne evidencije otpora uzemljenja, potrebno je na službenim mjestima arhivirati ispitne liste u kojima će se bilježiti izmjerene vrijednosti otpora uzemljenja. U slučaju određivanja rasporeda vremenskih intervala za mjerenje otpora uzemljenja na SS uređajima, važno je da ono bude u skladu s norma satima potrebnim za takvu vrstu mjerenja kako bi se osigurao adekvatan broj osoblja za održavanje. U slučaju kombinacije FID-ove sklopke i prenaponske zaštite, nužno je upotrijebiti FID-ovu sklopku s vremenskim zatezanjem jer se na taj način sprječava mogućnost neželjenog iskapčanja napona uslijed utjecaja atmosferskog pražnjenja. Stanja prenaponskih zaštita potrebno je redovno kontrolirati. Nakon što prenaponska zaštita provede prenapon na zemlju, ponekad pojedini elementi i dalje ostvaruju trajni spoj na uzemljenje bez utjecaja prenapona. U takvim slučajevima dolazi do zemljospoja i time se narušava smisao IT sustava. Stanje u kojem su elementi prenaponske zaštite neispravni nakon atmosferskog pražnjenja, u prvom sljedećem atmosferskom pražnjenju neće omogućiti odvođenje prenapona na uzemljenje. Budući da u takvom stanju prenaponska zaštita ne može ostvariti svoju funkciju, posljedično dolazi do pregaranja elemenata SS uređaja. Važno je istaknuti da kvalitetno preventivno održavanje doprinosi smanjenju štete koju može uzrokovati atmosfersko pražnjenje. Ključne riječi: signalno sigurnosni uređaj, atmosferski utjecaj, elektrificirana pruga, prenaponska zaštita, uzemljenje, sustav za lociranje atmosferskih pražnjenja, IT sustav, kontrolnik izolacije, preostali napon.