Regulatorni okvir elektroničke komunikacijske infrastrukture i mreže : [specijalistički] završni rad - Labura, Mladen 1974; Mikac, Branko (Zagreb : M. Labura ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2017)
SAŽETAK: Namjera ovog rada je analizirati područje elektroničke komunikacijske infrastrukture i elektroničkih komunikacijskih mreža te prikazati njihov značaj, odnosno ulogu u društvu i gospodarstvu. U početka rada, kronološkim redom, predstavljena je zakonska regulativa zemalja članica EU. Istu zakonsku legislativu prihvatila je i RH članstvom u EU i provela putem nacionalnog regulatornog tijela za područje elektroničkih komunikacija- HAKOM-a. Uloga HAKOM-a predstavljena je kroz njegovo djelovanje kao javnopravnog i regulatornog tijela u području elektroničkih komunikacija, te je kroz zakone, pravilnike i uredbe prikazan regulatorni okvir, a koji je usko povezan s temom ovog rada. Regulatorni okvir HAKOM-a nastao temeljem direktiva EU obrađen je na konkretnim primjerima u kojima su iznesene zakonske odredbe i norme u domeni elektroničke komunikacijske infrastrukture i elektroničkih komunikacijskih mreža. - KLJUČNE RIJEČI: Regulatorni okvir; Javnopravno tijelo; Elektronička komunikacijska infrastruktura; Elektronička komunikacijska mreža
SUMMARY: Basic intention of this document is to analyse electronic communication infrastructure and electronic communication networks in the sense of their importance in society and national economy. At the beginning of the document, presented chronologically, regulatory framework of the European Union countries have been described. The same legislative framework that Croatia adopted as a member of EU have been implemented through its national regulatory institution for electronic communication – HAKOM. The role of HAKOM is presented in the work through its activities as regulatory body for electronic communication market, through legislation, directives and rules within regulatory framework. Regulatory framework of HAKOM, created on the basis of the similar laws in EU countries, is elaborated trough realistic examples, including related laws and rules that comprise entire regulatory domain of electronic communication infrastructure and electronic communication networks. - KEYWORDS: Regulatory framework; Legislative body; Electronic communication infrastructure; Electronic communication network
Bibliografija: str. 68-71. - Kazalo kratica. - Sažetak na eng. i hrv. jeziku. - Životopis na eng. i hrv. jeziku
Keywords: Regulatorni okvir -- Regulatory framework; Javnopravno tijelo -- Legislative body; Elektronička komunikacijska infrastruktura -- Electronic communication infrastructure; Elektronička komunikacijska mreža -- Electronic communication network