Liberalizacija željezničkog putničkog prijevoza : specijalistički rad - Flam, Dragica (D. Flam ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Heterogenost željezničkih tržišta država članica Europske unije velik je kamen spoticanja u izgradnji jedinstvenog željezničkog europskog prostora, odnosno jedinstvenog tržišta. Unatoč kompleksnom procesu stvaranja jedinstvenog liberaliziranog tržišta, postoje države poput Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, koje su po tom pitanju otišle puno dalje od drugih država, i više od onog što je nalagalo zakonodavstvo, te pokazale koje sve prednosti donosi takvo tržište. Proces liberalizacije željezničkog prijevoza je dug i spor, a započeo je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća donošenjem direktiva. Završna faza otvaranja tržišta putničkog prijevoza započela je krajem 2016. godine, odnosno izglasavanjem 4. željezničkog paketa, koji ima za cilj otvaranje tržišta za usluge domaćeg željezničkog prijevoza putnika. Već davno je postalo jasno da se usluga putničkog prijevoza ne može u cijelosti prepustiti tržištu. Naime, prijevoznici koji posluju na principima tržišne ekonomije uslugu prijevoza ne bi pružali uvijek ili usluga ne bi bila u opsegu koji je u javnom interesu. Zbog navedenog je razvijen institut javne usluge, koji karakterizira to što država ili neko tijelo lokalne ili regionalne samouprave, financira pružanje navedene usluge. Takav sustav je potreban i mora opstati i u liberaliziranom tržištu, ali nadležna tijela subvenciju više neće moći dodjeljivati izravno nacionalnom monopolisti, već se provođenje konkurentnog natječajnog postupka uvodi kao pravilo. U procesu liberalizacije država je svoje ovlasti delegirala regulatornim tijelima, koja svojim postupanjem, bilo po službenoj dužnosti ili na zahtjev nekog od prijevoznika, moraju osigurati jednake i transparentne uvjete za sve prijevoznike na tržištu. Rad regulatora u konačnici treba omogućiti bolje uvjete za krajnje korisnike prijevoznih usluga – putnike. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti je u Republici Hrvatskoj nadležna za tržište željezničkih usluga.