Utjecaj konstrukcijske izvedbe steznog sustava jezgre na smanjenje dodtanih gubitaka transformatora : specijalistički rad - Čolić, Ivan (I. Čolić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Dodatni gubici su bitan čimbenik kod projektiranja energetskih transformatora. Osim što proizvođači nastoje smanjiti njihove iznose u cilju smanjenja cijene transformatora, posebna pažnje se pridaje i njihovoj lokalizaciji koji mogu prouzročiti lokalna pregrijavanja. Komercijalni 3D alati se sve više koriste kod računa dodatnih gubitaka, ali još uvijek ne u operativnim postupcima prilikom izrade projekata. Razvojem predprocesora specijaliziranih samo za transformatore, mogu se vrlo brzo dobiti gotovi i kompletno podešeni modeli u komercijalnim 3D alatima za koji su namijenjeni. Time se znatno skraćuje vrijeme koje se odnosi na crtanje i definiranje svih parametara u 3D alatu. Ti nekomercijalni predprocesori omogućuju da se rezultati 3D alata dobiju i u fazi projektiranja. U radu su 3D alatom MagNet izračunati gubici steznog sustava za različite konstrukcije steznika na 15 energetskih transformatora proizvedenih u tvrtki Končar Energetski transformatori d.o.o. Na kraju je dana je ekonomska analiza za razliku gubitaka dobivenih MagNetom.