Metodologija eksperimentalnoga istraživanja dielektričkih naprezanja u uljno-barijernoj izolaciji transformatora : doktorski rad - Gabrić, Petar (P. Gabrić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Vijek trajanja i pouzdanost rada energetskih transformatora u pogonu u najvećoj mjeri određuje stanje izolacijskog sustava transformatora, a transformator može biti u pogonu sve dok izolacija transformatora može izdržati naprezanja. U ovom radu istražuje se glavna izolacija transformatora, odnosno uljno-barijerni izolacijski sustav. Priznata i provjerena teorija proboja uljnih kanala ne postoji pa se kriteriji za dimenzioniranje izolacije temelje na ispitivanjima modela izolacije i iskustvu. Istraživanje prema kojem se danas često dimenzionira glavna izolacija transformatora proveo je Kappeler prije više od 50 godina. Istraživanje je provedeno u homogenom el. polju, s papirom izoliranim elektrodama, u otplinjenom i naplinjenom ulju, za širine uljnih kanala od 0,5 mm do 6 mm. Danas se Kappelerovi rezultati ekstrapoliraju i za širine uljnih kanala veće od 100 mm, a opravdanost ovakve ekstrapolacije nije dokazana u literaturi. U ovom radu predložen je i eksperimentalno potvrđen koncept za istraživanje podnosivih dielektričkih naprezanja u uljno-barijernom izolacijskom sustavu transformatora, tj. predložen je postupak proširenja Kappelerovih istraživanja na uljne kanale širine do 30 mm. Definirana je fizička izvedba modela s papirom izoliranim elektrodama, pogodna za istraživanje uljno-barijerne izolacije, koja ne pokazuje problem „ranog“ nastanka parcijalnih izbijanja. Predložen je postupak visokonaponskog ispitivanja modela izolacije koji se temelji na cenzuriranju, tj. zaustavljanju ispitivanja bez pojave PI ili proboja, i postupak statističke obrade eksperimentalnih rezultata koji rezultira zadovoljavajućom točnošću procjene parametara matematičkog modela podnosivih naprezanja kod jednominutnog ispitivanja AC naponom. Procijenjena je mjerna nesigurnost eksperimentalnih rezultata detaljnom analizom utjecajnih veličina na mjernu nesigurnost geometrije modela, te analizom utjecaja ispitnog postupka i nesigurnosti mjerenja napona. U konačnici je, ispitivanjem dvaju prototipova modela, provedena eksperimentalna provjera kojom je potvrđena primjenjivost predloženog koncepta istraživanja za definiranje podnosivih naprezanja u uljno-barijernom izolacijskom sustavu. Ključne riječi: transformator, uljno-barijerna izolacija, Kappelerovo istraživanje, model izolacije, proračun faktora sigurnosti, cenzuriranje visokonaponskog ispitivanja, Monte Carlo simulacije, parcijalna izbijanja