Ranjivost dinamičkih kompleksnih mreža s lokalnim međuzavisnostima i procesom oporavka : doktorski rad - Lipić, Tomislav (T. Lipić; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Današnje društvo oslanja se na stabilnost i visoku učinkovitost velikog broja kompleksnih infrastruktura, kritičnih za njegovo optimalno funkcioniranje. Primjeri tih kritičnih infrastruktura su različite elektroenergetske, komunikacijske ili prometne mreže. Kako ispad njihove funkcionalnosti može dovesti do ozbiljnih ekonomskih i društvenih posljedica, razumijevanje ranjivosti tih kompleksnih sustava je od neizmjerne važnosti. Mnogi kompleksni sustavi stvarnog svijeta mogu se opisati kompleksnim mrežama, tako pružajući pogodan okvir za opis ranjivosti tih sustava. Većina postojećih istraživanja proučava ranjivosti strukture kompleksne mreže na različite napade pretpostavljajući njenu statičku strukturu i nepovratan funkcionalan ispad čvorova. Nadalje, te studije analiziraju samo utjecaj različitih vrsta napada na napadnutu mrežu zanemarujući posljedice pokretanja napada za samog pokretača napada. Ovaj doktorski rad proširuje teoriju i koncepte područja kompleksnih mreža opisujući i ocijenjujući ranjivosti dinamičkih kompleksnih mreža s lokalnim međuzavisnostima i procesom oporavka na kaskadne ispade funkcionalnosti čvorova uzrokovanih neprekidnim napadima na mrežu i posljedicama provođenja napada mreže na drugu suparničku mrežu. Predstavljeni modeli ranjivosti čine ključnu sastavnicu metodologije oblikovanja i analize stabilnosti novoizranjajućih društveno-tehničkih sustava, odnosno kompleksnih sustava u kojima su različite tehnologije usko isprepletene s ljudima, društvenim i organizacijskim strukturama gdje svi međusobno djeluju jedni na druge. KLJUČNE RIJEČI: kompleksni sustavi, kompleksne mreže, ranjivost mreže, robusnost, društveno-tehnički sustavi