Povećanje sigurnosti elektroničkog poslovanja uporabom specijaliziranih hardverskih uređaja : specijalistički rad - Oreški, Tomislav (T. Oreški ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Cilj specijalističkog rada je upozoriti na prijetnje sa kojima se možemo susresti u elektroničkom poslovanju te opisivanje načina kako možemo povećati sigurnost elektroničkog poslovanja koristeći specijalizirane SOA hardverske uređaje za obradu XML datoteka. Specijalistički rad sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela. Teoretski dio objašnjava osnove specijaliziranih hardverskih uređaja, opisuje razliku između softverskih i hardverskih uređaja. Predstavljeni su hardverski uređaji koji postoje na tržištu, napravljena je komparativna analiza dva trenutno najpopularnija uređaja (Layer 7 Secure Span i IBM DataPower) i opisane su najčešće prijetnje u elektroničkom poslovanju. Praktični dio opisuje konkretni primjer zaštite web servisa i opisuje najbolje prakse za konfiguraciju od prethodno opisanih prijetnji na DataPower uređaju. Na kraju rada donesen je zaključak o primjeni i preporuci za korištenje specijaliziranih SOA hardverskih uređaja u elektroničkom poslovanju. Ključne riječi: elektroničko poslovanje, sigurnost, SOA hardverski uređaji, XML prijetnje.