Liberalizacija tržišta poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj : specijalistički rad - Knežević, Katica (K. Knežević ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
U radu je prikazan proces liberalizacije tržišta poštanskih usluga u RH s osvrtom na proces u drugim članicama EU odnosno na način kako su se javni operatori morali prilagoditi novonastalim uvjetima na tržištu u pogledu pružanja poštanskih usluga. Liberalizacija podrazumijeva potpuno otvoreno i jedinstveno tržište poštanskih usluga na cijelom području EU. Proces liberalizacije se odvijao implementacijom poštanskih direktiva u zakonodavne okvire pojedinih članica EU. Tržište poštanskih usluga u RH je u potpunosti liberalizirano s 1. siječnja 2013. stupanjem na snagu ZPU-a. Proces liberalizacije tržišta poštanskih usluga u RH odvijao se kroz duži period postepenom implementacijom poštanskih direktiva u zakonodavstvo RH, a što je prikazano u radu. Značajnu ulogu na tržištu poštanskih usluga imaju i neovisni regulatori, a u RH tu ulogu ima HAKOM. Na kraju rada je dan prikaz stanja na tržištu EU s usporedbom dobivenih podataka s podacima u RH. Ključne riječi: Liberalizacija, poštanske usluge, davatelji poštanskih usluga, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Europska grupa regulatornih tijela za poštanske usluge, Poštanske direktive, Zakon o poštanskim uslugama.