Modeliranje višeagentnoga dinamičkoga sustava : doktorski rad - Maleš, Lada (L. Maleš ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Modeliranje višeagentnoga dinamičkoga sustava i razvoj arhitekture agenta s mentalnim stavovima koji posjeduju značajke autonomno orijentiranih jedinki u središtu je istraživanja provedenog u okviru izrade doktorskog rada. Model višeagentnoga dinamičkoga sustava mora uspješno prikazati elemente i odnose u dinamičkom sustavu koji se mijenjaju u vremenu. Vrijeme je eksplicitno uključeno u model višeagentnoga dinamičkoga sustava i model mentalnih stavova agenta. Arhitektura višeagentnoga dinamičkoga sustava je hibridna i dopušta različite vrsta agenata (agente s mentalnim stavovima, proširene agenate s mentalnim stavovima i autonomno orijentirane jedinke). U radu su predstavljeni prošireni agenti s mentalnim stavovima (arhitektura, model mentalnih stavova, proces integracije s autonomno orijentiranim jedinkama i njihov model ponašanja). Predloženi agenti razlikuju se od klasičnih agenata s mentalnim stavovima u tome što koriste autonomno orijentirane jedinke s ciljem prilagodbe agenata na dinamiku sustava. Glavna snaga agenata s mentalnim stavovima je što su inspirirani ljudskim konceptom znanja i promišljanja, a nedostatak je nemogućnost prilagodbe u neplaniranim situacijama, jer ne posjeduju mehanizam za učenje. U ovom radu taj nedostatak nadomješten je uz pomoć autonomno orijentiranih jedinki. One ne posjeduju eksplicitno definirani cilj na razini jedinke, već ga postižu zajedno pri čemu ostavljaju informacije u okolini i vođeni su jednostavnim pravilima ponašanja. Integrirane su u arhitekturu proširenog agenta, a djeluju kada agent ne može kreirati namjeru, odnosno pomažu prilagoditi se na neočekivane situacije. Realizacija mentalnih stavova agenata, promišljanje i ponašanje autonomno orijentiranih jedinki pokazani su na primjerima u višeagentskom simulacijskom alatu. Ključne riječi: model višeagentnoga dinamičkog sustava, hibridna arhitektura višeagentnoga dinamičkoga sustava, arhitektura proširenog agenta s mentalnim stavovima, autonomno orijentirane jedinke