Utjecaj nesimetričnog opterećenja na gubitke u transformatoru 10(20) /0,4 kV : specijalistički rad - Dimnjaković, Ruđer; Pavić, Ivica (Zagreb : R. Dimnjaković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Ovaj rad se bavi nesimetričnim prilikama u distribucijskoj mreži i njihovim utjecajem na transformatore. U prvom dijelu rada opisuju se modeli elemenata mreže, te proračun tokova snaga. Opisane su karakteristike distribucijske mreže te uvjeti rada distribucijskih transformatora. Zatim je odabran dio energetskog sustava koji je odabran za analizu te izvršena simulacija nekoliko slučaja nesimetričnih tereta u programskom alatu ETAP. Analiziran je utjecaj nesimetričnog opterećenja na životni vijek transformatora, utjecaj grupe spoja na ponašanje transformatora pri nesimetričnom opterećenju, utjecaj nesimetričnog opterećenja na ekonomske troškove, te na pad napona.
Ključne riječi: transformator, nesimetrično opterećenje, distribucijska mreža, gubici
This paper deals with the problem of unbalanced loads in distribution networks and their influence on transformers. The first part of the paper describes models of network elements and load flow calculations. Characteristics of the distribution network and the working conditions of distribution transformers are described. Afterwards a part of the electroenergetic grid is chosen for analysis and several cases of unbalanced load are simulated with the ETAP program tool. The paper analyzes the influence of unbalanced load on transformer life, the influence of coil connection groups on the transformator behaviour under unbalanced load, and the influence of unbalanced load on financial expenses an on voltage drops.
Keywords: transformer, unbalanced load, distribution network, losses