Utjecaj nesimetričnog opterećenja na gubitke u transformatoru 10(20) /0,4 kV : specijalistički rad - Dimnjaković, Ruđer (R. Dimnjaković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2017)
Ovaj rad se bavi nesimetričnim prilikama u distribucijskoj mreži i njihovim utjecajem na transformatore. U prvom dijelu rada opisuju se modeli elemenata mreže, te proračun tokova snaga. Opisane su karakteristike distribucijske mreže te uvjeti rada distribucijskih transformatora. Zatim je odabran dio energetskog sustava koji je odabran za analizu te izvršena simulacija nekoliko slučaja nesimetričnih tereta u programskom alatu ETAP. Analiziran je utjecaj nesimetričnog opterećenja na životni vijek transformatora, utjecaj grupe spoja na ponašanje transformatora pri nesimetričnom opterećenju, utjecaj nesimetričnog opterećenja na ekonomske troškove, te na pad napona. Ključne riječi: transformator, nesimetrično opterećenje, distribucijska mreža, gubici