Regulacija napona mrežnog energetskog transformatora pomoću pobudnog transformatora : specijalistički rad - Peršinec, Igor (I. Peršinec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
Regulacija napona mrežnog energetskog transformatora pod opterećenjem izvodi se ili spajanjem regulacijskog namota glavnom namotu ili korištenjem pobudnog transformatora. U radu je opisan princip regulacije napona mrežnog transformatora korištenjem pobudnog transformatora. Navedeno je kada je nužno, a kada je korisno zbog ekonomske isplativosti koristiti regulaciju s pobudnim transformatorom. Na primjeru proizvedenog mrežnog transformatora s pobudnim transformatorom u tvrtki Končar Energetski transformatori prikazana je prednost korištenja regulacije napona pomoću pobudnog transformatora na temelju ekonomske analize isplativosti takvog rješenja. Ključne riječi: regulacija mrežnog transformatora, pobudni transformator