Modeliranje struktura za vođenje i zračenje elektromagnetske energije zasnovanih na tehnologiji valovoda sa zabranjenim pojasom frekvencija : doktorski rad - Vukomanović, Mladen (M. Vukomanović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
Valovodi sa zabranjenim pojasom frekvencija predstavljaju novu vrstu struktura za vođenje i zračenje elektromagnetske energije. Komponente izrađene u toj tehnologiji na visokim frekvencijama (iznad 30 GHz) pokazuju bolja svojstva od standardnih komponenata izrađenih pomoću prijenosnih elektromagnetskih struktura (valovoda i mikrotrakastih linija); manje su osjetljive na sitne pogreške u izvedbi te nemaju dielektričnih dijelova i time su gubitci manji. Korištenjem komercijalnih programskih paketa za rješavanje elektromagnetskih problema, analiza komponenata izvedenih u tehnologiji valovoda sa zabranjenim pojasom frekvencija postaje složen proces. Zbog toga su, u ovom radu, razvijene dvije programske podrške usmjerene specifično na analizu struktura baziranih na valovodu sa zabranjenim pojasom frekvencija. Pri tome, programska podrška temeljena na metodi uparivanja modova pokazuje bolje rezultate od one temeljene ne metodi momenata. Programskom podrškom temeljenom na metodi uparivanja modova, kroz simulacijski proces, dobiveni su osnovni parametri tipičnih struktura izrađenih u razmatranoj tehnologiji . U ovom radu predložen je i dizajn nove vrste antene s curećim valom bazirane na valovodu sa zabranjenim pojasom frekvencija. Predloženi dizajn predstavlja kompaktni oblik antene s curećim valom jer su se uspjele smanjiti dimenzije antene u odnosu na standardne antene s curećim valom. Usprkos tome, dizajnirana antena posjeduje dobra zračeća svojstva, usporediva sa svojstvima standardnih antena s curećim valom. Pažljivim odabirom geometrije strukture antene, uzimajući u obzir fizikalna svojstva vala unutar valovoda sa zabranjenim pojasom frekvencija, uspjela se ostvariti konstantnost dobitka u širem frekvencijskom području. Sva teoretska predviđanja potvrđena su izvedbom i mjerenjem na dva prototipa antene s curećim valom. Ključne riječi: periodičke strukture, valovodi sa zabranjenim pojasom frekvencija, metoda momenata, metoda uparivanja modova, antena s curećim valom