Uporaba radiofrekvencijskog spektra u području 790 MHz - 862 MHz za nove usluge : završni specijalistički rad - Urh, Ivančica (I.Urh ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2016)
Prelaskom na digitalno emitiranje televizijskih programa u Hrvatskoj oslobodio se vrlo vrijedan radiofrekvencijski pojas u području 790 - 862 MHz dobrih propagacijskih svojstava koji je do sada bio u potpunosti iskorišten za radiodifuziju analognog televizijskog signala. Oslobođeni dio spektra ima izuzetnu socijalnu, kulturnu i ekonomsku vrijednost za državu i njezine građane, te se može koristiti za različite usluge i aplikacije, što je ujedno i objašnjenje za veliki interes koji vlada u stručnoj javnosti. Najveći interes vlada u dva područja: kod davatelja usluga radiodifuzije, koji u tom području u budućnosti mogu nuditi uslugu televizije visoke kvalitete (HDTV, High Definition Television) i kod operatora pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, kojima je proširenje spektra nužno kako bi bili u mogućnosti ponuditi mobilni širokopojasni internet u čitavoj Hrvatskoj, i to prije svega u ruralnim područjima. Pored ovih dviju najznačajnijih zainteresiranih skupina postoje i takozvani sekundarni korisnici iz područja profesionalne bežične tehnologije, budući da sve uobičajene bežične usluge mogu koristiti ovaj dio spektra. Rad daje prikaz zakonodavnog i regulatornog okvira Republike Hrvatske i Europske unije, usporedbu zahtjeva i opravdanosti zahtjeva za dodjelom oslobođenog radiofrekvencijskog spektra za tri najvažnija sektora (radiodifuzijski sektor, sektor pokretnih komunikacija i operatori kabelske televizije), analizu zajedničkog pristupa zemalja članica Europske unije kroz odluke Europske komisije i Europskog parlamenta i Vijeća, te analizu situacije u Hrvatskoj te daljnjih koraka koje će poduzeti Republika Hrvatska