Integrirani informacijski okvir za praćenje i procjenu kvalitete zraka u stvarnom vremenu : doktorski rad - Davila, Silvije; Pečar Ilić, Jadranka (Zagreb : S. Davila ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
SAŽETAK: U Republici Hrvatskoj, sustavno praćenje kvalitete zraka na međunarodnoj, državnoj i lokalnoj razini provodi se po zakonskoj legislativi u skladu s europskom CAFE direktivom (engl. Clean Air For Europe). Sustavno praćenje kvalitete zraka u kombinaciji s modeliranjem čini sveobuhvatan alat za kontrolu, procjenu i predviđanje onečišćenja zraka te istraživanja utjecaja na ljudsko zdravlje. U Europskoj uniji preporučuju se suvremeni pristupi za razvoj naprednih informacijskih sustava koji će objediniti standardne metode, složene postupke i norme upravljanja okolišem. Osnovni cilj istraživanja je definiranje Integriranog informacijskog okvira za praćenje i procjenu kvalitete zraka u stvarnom vremenu. Početno je utvrđen složeni hijerarhijski odnos između zakonske legislative, pravila i normi, subjekata i uloga te postupaka upravljanja kvalitetom zraka zbog definiranja niza funkcionalnosti i arhitekture informacijskog sustava. Zatim je definiran postupak razvoja Informacijskog sustava koji se zasniva na sljedećim uslužno usmjerenim konceptima: automatizirani tokovi procesa praćenja i procjene kvalitete zraka, aktivnosti temeljene na uslugama i kojima upravlja čovjek, informacijski alarmi, te mogućnost izmjene poslovnih pravila. Oblikovanje modela uslužno usmjerene arhitekture sustava izvršeno je prema SOMA (engl. Service Oriented Modeling and Architecture) metodi primjenom UML dijagrama. Za prikaz višeslojne uslužno usmjerene arhitekture sustava primijenjena je referentna IBM SOA arhitektura instancirana s uslugama usklađenim s poslovnim procesima, komponentama usluga i informacijskim modelom. Konačno, razvijen je Prototip sustava za izvođenje uslužno usmjerenih procesa praćenja i procjene kvalitete zraka urbanih sredina koji pokazuje iskoristivost predloženih metoda i modela te učinkovitost integracije podataka iz različitih izvora s ciljem stvarnovremenskog prostorno-vremenskog izvješćivanja upotrebom podataka za Grad Zagreb. Na primjer, praćenje kvalitete zraka u stvarnom vremenu vrši se putem kontinuiranih upita nad tokovima podataka s automatskih postaja, te Web-aplikacija preko Web-usluge prikazuje kartu Grada Zagreba i indekse kvalitete zraka CAQI (engl. Common Air Quality Index) koji su prilagođeni za izvješćivanje javnosti o kvaliteti zraka i utjecaju na zdravlje. - KLJUČNE RIJEČI: Automatske mjerne postaje; sustavno praćenje i modeliranje kvalitete zraka; indeks kvalitete zraka; uslužno usmjereni informacijski sustav; kontinuirani upiti; tokovi podataka; Web-usluge
ABSTRACT: Systematic air quality monitoring at international, state and local levels in the Republic of Croatia is carried out as per its legislation and in line with the Directive on Ambient Air Quality and Cleaner Air for Europe (CAFE). Systematic air quality monitoring, in combination with modelling, is a comprehensive tool for the control, assessment and anticipation of air pollution and research on its effects on human health. The European Union recommends contemporary approaches to the development of advanced information systems that can combine standard methods, procedures and environmental management standards. The main purpose of research was to define an Integrated Information Framework for Real-time Air Quality Monitoring and Assessment. First, a complex hierarchical relationship across legislation, rules and standards, subjects and roles, and air quality monitoring procedures was established in order to define a number of functionalities and an information system architecture. Then, a procedure for developing an information system based on the following service-oriented concepts was defined: automated monitoring process and air quality assessment streams, service-based activities managed by people, information alarms and the possibility of amending business rules. The modelling of a service-oriented architecture was done according to the Service Oriented Modeling and Architecture (SOMA) method and applying the UML diagram. In order to show a multi-layered service-oriented system architecture, the reference IBM SOA architecture instanced with business-aligned services, service components and information model was used. Finally, a prototype for the execution of service-oriented urban air quality monitoring and assessment processes was developed indicating the usability of the proposed methods and models and the efficiency of data from various sources, all with the aim of real-time spatio-temporal reporting using data for the City of Zagreb. For example, real-time air quality monitoring is done through continuous queries over data streams from automated stations and a web-application then uses a web-service to show the map of the City of Zagreb with air quality indices CAQI (Common Air Quality Index) which are adapted for the purpose of informing public on air quality and its impact on health. - KEY WORDS: Automatic measuring stations; air quality monitoring and modelling; air quality index; service-oriented information system; continuous queries; data streams; web-services
Na spor. nasl. str. naslov na eng. jeziku: Integrated information framework for real-time air quality monitoring and assessment : doctoral thesis
Bibliografija str. 169-181.
Keywords: automatske mjerne postaje -- automatic measuring stations; sustavno praćenje i modeliranje kvalitete zraka -- air quality monitoring and modelling; indeks kvalitete zraka -- air quality index; uslužno usmjereni informacijski sustav -- service-oriented information system; kontinuirani upiti -- continuous queries; tokovi podataka -- data streams; Web-usluge -- webservices