Optimiranje i modernizacija sustava daljinskog upravljanja stabilnim postrojenjima za napajanje električne vuče na prugama HŽ infrastrukture : specijalistički rad - Bižaca, Mirko; Šišul, Gordan (Zagreb : M. Bižaca ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
SAŽETAK: U radnji je opisan cijeli sustav daljinskog upravljanja željezničkom elektroenergetskom mrežom u RH. Kao najviše razine upravljanja navedena su i detaljno opisana tri Centra daljinskog upravljanja. Također su opisane sve vrste primijenjenih tehnologija i protokola prijenosa, elektroničkih i elektrotehničkih uređaja i komponenti te brojnih integriranih softverskih rješenja. Posebno je obrađen softverski sustav za nadzor i upravljanje elektroenergetskim postrojenjima SCADA Proza NET. Prikazane su osobitosti upravljanja kako elektrovučnim podstanicama tako i postrojenjima za sekcioniranje te su dane smjernice za daljnju modernizaciju. Kao iznimka u pogledu vrste medija za prijenos, iznesena je nedavna modernizacija upravljanja rastavljačima kontaktne mreže u kolodvoru Jasenovac gdje se prijenos podataka obavlja dijelom slobodnim prostorom, odnosno radijski. Optimizacija CDUova kompleksan je zadatak. Dane su smjernice i prijedlog daljnjih postupanja. - KLJUČNE RIJEČI: daljinsko upravljanje, elektroenergetska postrojenja, SCADA, modernizacija, protokoli, komunikacija, željeznica
SUMMARY: The thesis described the entire remote control of system railway electricity network at the Republic of Croatia. As the highest levels of management, three Remote Control Centers are listed and described in detail. It also describes all kinds of applied technology and transmission protocols, electronic and electrical devices and components and numerous integrated software solutions. Especially a software system for monitoring and management of power plants SCADA Proza NET is processed. The peculiarities of management as electric traction substations and as well as facilities for sectioning are displayed and are given guidelines for further modernization. As an exception in terms of media types for transmission expressed the recent modernization of management disconnectors contact network in Jasenovac station where data transfer is performed partly through free space (radio transmission). Optimization of the CDU's is complex task. Here are given guidelines and a proposal for further actions in this direction. - KEYWORDS: remote control, power supply objects, SCADA, modernization, protocols, communication, railway
Bibliografija str. 85
Keywords: daljinsko upravljanje -- remote control; elektroenergetska postrojenja -- power supply objects; SCADA -- SCADA; modernizacija -- modernization; protokoli -- protocols; komunikacija -- communication; željeznica -- railway