Optimiranje i modernizacija sustava daljinskog upravljanja stabilnim postrojenjima za napajanje električne vuče na prugama HŽ infrastrukture : specijalistički rad - Bižaca, Mirko (M. Bižaca ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
SAŽETAK: U radnji je opisan cijeli sustav daljinskog upravljanja željezničkom elektroenergetskom mrežom u RH. Kao najviše razine upravljanja navedena su i detaljno opisana tri Centra daljinskog upravljanja. Također su opisane sve vrste primijenjenih tehnologija i protokola prijenosa, elektroničkih i elektrotehničkih uređaja i komponenti te brojnih integriranih softverskih rješenja. Posebno je obrađen softverski sustav za nadzor i upravljanje elektroenergetskim postrojenjima SCADA Proza NET. Prikazane su osobitosti upravljanja kako elektrovučnim podstanicama tako i postrojenjima za sekcioniranje te su dane smjernice za daljnju modernizaciju. Kao iznimka u pogledu vrste medija za prijenos, iznesena je nedavna modernizacija upravljanja rastavljačima kontaktne mreže u kolodvoru Jasenovac gdje se prijenos podataka obavlja dijelom slobodnim prostorom, odnosno radijski. Optimizacija CDUova kompleksan je zadatak. Dane su smjernice i prijedlog daljnjih postupanja. -