Radijsko planiranje mreže baznih postaja GSM-R sustava na željezničkom koridoru RH1 : specijalistički rad - Čorak, Tomislav (T. Čorak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
GSM-R je globalni sustav pokretnih komunikacija razvijen za željeznički promet. Zadatak ove tehnologije jest da osigura stalnu, pouzdanu i neprekinutu komunikaciju na željezničkim prugama, čak i pri brzinama koje razvijaju vlakovi velikih brzina, te da pojednostavni i standardizira signalizaciju i komunikaciju. GSM-R također omogućuje nesmetani prijelaz granica i međunarodnu interoperabilnost, a temelji se na pouzdanoj GSM tehnologiji što osigurava smanjenje troškova održavanja. Ovaj sustav implementira se u cijelom svijetu, a u najširoj uporabi je u Europi gdje je i razvijen. Hrvatske željeznice su u fazi pripreme i projektiranja GSM-R sustava. U fazi projektiranja jedna od osnovnih radnji jest radijsko planiranje tj. odabir lokacija i raspored mreže baznih postaja u svrhu optimalne pokrivenosti željezničke pruge radijskim signalom. Razmještaj baznih postaja ima izravan utjecaj na sigurnost željezničkog prometa koju nudi GSM-R unutar sustava za automatsko upravljanje vlakom ETSC. Radijsko planiranje temelji se na modelima propagacije elektromagnetskih valova prostorom. Za pokrivenost pruge prema zadanim specifikacijama potrebno je izvršiti proračun pomoću dostupnih programskih paketa da bi se potom dobivene vrijednosti potvrdile mjerenjima na terenu. U ovome radu detaljno je opisana procedura radijskog planiranja temeljena na ETSI GSM (GSM-R) standardu, sukladna sa svim specifikacijama Međunarodne željezničke unije. Izrađen je osnovni proračun opreme sustava i simulacija pokrivenosti željezničkog koridora RH1 tj. željezničke pruge Državna granica – Savski Marof – Zagreb – Dugo Selo – Novska – Vinkovci – Tovarnik – Državna granica. Opisan je postupak radijskog planiranja i projektiranja GSM-R mreže, a rezultat izračuna pokrivenosti je prezentiran u obliku detaljne digitalne karte pokrivenosti radijskim signalom. Ključne riječi: Radijsko planiranje, GSM-R, propagacijski model, bazna transmisijska postaja.