Zakonito presretanje i zadržavanje podataka u elektroničkim komunikacijama : specijalistički rad - Briški , Eduard (E. Briški ; Sveučolište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2016)
Zakonito presretanje i zadržavanje podataka u elektroničkim komunikacijama sastoji se od pribavljanja signala i podataka iz telekomunikacijske mreže te sadržaja komunikacija u svrhu analize i evidencije. Sve zemlje svijeta primjenjuju mjere presretanja i zadržavanja podataka sukladno svojim nacionalnim propisima i tehničkim mogućnostima. One su bitan dio različitih mjera nadzora osoba i predmeta koje se primjenjuju radi očuvanja nacionalne sigurnosti, zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda građana. U tom složenom procesu sudjeluju svi operatori na tržištu koji su obvezni omogućiti primjenu zakonskih mjera, proizvođači opreme i programske podrške, sigurnosne agencije ili tzv. ovlaštena tijela koja provode mjere zakonitog presretanja i zadržavanja podataka prema operatorima, agencije za telekomunikacije koje pružaju tehničku pomoć i nadziru provedbu zakonskih odredbi i na kraju, odnosno na početku represivni aparat koji poseže za takvim mjerama kada se izvidi kaznenih djela ne mogu provesti na drugačiji način. Stalni rast i razvoj novih telekomunikacijskih usluga, uklanjanje barijera u Europskoj uniji odnosno globalizacija općenito, sve zemlje svijeta stavlja pred nova iskušenja u efikasnoj borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma. Međutim, u toj se borbi krije opasnost radi ograničavanja ustavnih sloboda građana, odnosno temeljnih ljudskih prava i sloboda, a pogotovo prava na nepovredivost doma, slobodu i tajnost dopisivanja. Podaci o stotinama milijuna građana koji su tiču njihova privatnog života postaju dostupni i pohranjuju se duži period. Stoga je ključno pitanje koliku prednost imaju države u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma primjenom takvih mjera s obzirom na nesrazmjernost u postizanju željenog cilja.