Elektronički sklop za daljinsko dojavljanje kvara signalno-sigurnosnih uređaja i njegove primjene : specijalistički rad - Elez, Ivan (I. Elez ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
Željeznički sustav ima svrhu održavanja redovnog i sigurnog prijevoza putnika i teretne robe. Razvojem tehnike počeli su se ugrađivati elektrotehnički sustavi. Jedan dio željezničkog elektrotehničkog sustava su i signalno-sigurnosni uređaji. Korištenjem signalno-sigurnosnih uređaja u željezničkom prometu bitno je smanjena količina nesreća na taj način što je smanjen utjecaj ljudskog faktora u cijelom tehnološkom procesu odvijanja prometa. No ipak, povećavanjem količine ugrađivanih signalno-sigurnosnih uređaja povećava se i količina kvarova istih. To za posljedicu ima povećanje neredovitosti željezničkog prometa, što dovodi u pitanje opravdanost ugradnje elektrotehničkih sustava. Događaje na signalno-sigurnosnim uređajima koji utječu na redovitost prometa nazivamo kvarovima. Osnovna su dva faktora na koje možemo utjecati kod kvarova. Jedan faktor je učestalost pojavljivanja, a drugi faktor je trajanje kvara. Učestalost pojavljivanja kvarova se smanjuje kvalitetom održavanja uređaja, a trajanje kvarova se skraćuje smanjenjem vremena otklanjanja kvara signalno-sigurnosnog uređaja. Signalno-sigurnosni uređaji se mogu podijeliti na one koji su pod nadzorom djelatnika i na one koji nisu. Kvarovi na uređajima koji su pod nadzorom djelatnika se otklanjaju brže od onih koji nisu pod nadzorom. Specijalistički rad ima za svrhu izradu programskog rješenja i elektroničkog sklopa i koji će dojaviti kvar signalno-sigurnosnog uređaja i na taj način smanjiti trajanje kvara. Na taj način bi se s malim financijskim ulaganjem značajno povećala raspoloživost signalno-sigurnosnih uređaja. Ključne riječi: signalno-sigurnosni uređaj, održavanje, trajanje kvara, elektronički sklop za dojavu kvara