Poslovni model pružanja usluge međunarodnog roaminga zasnovan na načelu "Roam Like At Home" : specijalistički rad - Jurjević, Domagoj (D. Jurjević ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2016)
U ovom specijalističkom radu se uvodno objašnjava što je to usluga međunarodnog roaminga te koje su karakteristike tržišta međunarodnog roaminga. Isto tako, daje se pregled povijesti regulacije roaminga s jasnim obrazloženjem dosadašnjih regulatornih rješenja te posebnim naglaskom na odredbe Uredbe 2015/2120 kojom se definira ukidanje roaming naknada, odnosno uvodi RLAH model od lipnja 2017. Nastavno na predstojeće ukidanje roaming naknada, u radu se objašnjava definicija, koncept i osnovne postavke RLAH modela te se posebno analiziraju izazovi na maloprodajnom i veleprodajnom tržištu do kojih će doći uvođenjem RLAH modela. U radu je poseban naglasak stavljen na očekivano povećanje prometa kao posljedice uvođenja RLAH modela i s time povezane potrebe za ulaganjima u mreže u turistički receptivnim zemljama, kao i na definiranje pravednog iznosa veleprodajnih cijena koje će operatore motivirati da ulažu u povećanje kapaciteta mreže te im time omogućiti ponudu kvalitetnih usluga turistima koji su u roamingu te svojim domaćim korisnicima. Prednosti i nedostaci, odnosno rizici uvođenja RLAH modela, su nabrojani i pobliže objašnjeni u posebnom poglavlju te se zaključno definiraju osnovna tri mehanizma za ublažavanje negativnih utjecaja uvođenja RLAH modela. Na kraju rada analizira se utjecaj uvođenja RLAH modela na dionike tržišta u RH.