Postupci odabira značajki i prikaza dokumenta za klasifikaciju teksta : diplomski rad - Šafarić, Mihael (M. Šafarić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: S porastom količine digitalnih informacija raste i potreba za metodama klasifikacije teksta koje su učinkovitinije i u mogućnosti obraditi velike količine podataka. Iz tog razloga pozornost se sve više okreće metodama temeljenim na strojnom učenju. U ovom radu isprobane su metode koje koriste reprezentaciju dokumenta kao vreće riječi koje u prvom koraku rade odabir najznačajnijih značajki. Uz to, isprobane su i metode temeljene na neuronskim mrežama koje za pojedini dokument grade njegovu vektorsku reprezentaciju.Korištenjem tih metoda ostvarili su se bolji rezultati nego korištenjem metoda koje koriste reprezentaciju dokumenta kao vreće riječi. Svi eksperimenti provedeni su nad različitim zbirkama tekstova na hrvatskom i engleskom jeziku.