Procjena mase vozila na temelju analize termovizijskih video snimaka : diplomski rad - Kosalec, Nikola (N. Kosalec, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad predstavlja razmatranje mogućnosti procjene težine vozila temeljem analize termovizijskih snimaka. Analiza je provedena na vozilima različitih težina, automobilu i biciklu. Provedena je detekcija disk kočnice automobila i kotača bicikla na snimkama, te očitanje temperatura detektiranih mjesta. Naglasak je stavljen na pretvorbu kinetičke energije vozila u toplinsku energiju kočionih dijelova vozila čime je omogućena približno točna procjena težine vozila. Za što točniju procjenu težine vozila potrebno je poznavati težinu kočnica i specifični toplinski kapacitet materijala od kojeg su napravljene. Prednost takvog načina procjene težine vozila je fleksibilnost u mjestu postavljanja kamere i mogućnosti procjene mase kada je vozilo u pokretu.