Upravljanje procesom kondicioniranja vode za piće korištenjem programirljivog logičkog kontrolera : diplomski rad - Kozina, Marija (M. Kozina, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovim radom realiziran je model procesa kondicioniranja vode za piće s ciljem doziranja koncentrirane otopine s klorom u spremnik s promjenjivim dotokom netretirane vode i odtokom vode pripremljene za piće. Ostvareno je kontinuirano upravljanje primjenom regulacije odnosa i regulacije razine vode u spremniku i sekvencijalno upravljanje pri samoj inicijalizaciji rada sustava u programirljivom logičkom kontroleru. Model procesa implementiran je u okviru Matlab/Simulink okruženja potom je s njim povezan programirljivi logički kontroler korištenjem Industrial Ethernet sabirnice uz posredovanje OPC servera. U konačnici su prikazani rezultati i validirano je ponašanje sustava u cjelini.