Skalabilna poslužiteljska aplikacija za prikupljanje podataka iz senzorskih mreža : diplomski rad - Domšić, Josip (J. Domšić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: GDAS sustav jest skalabilna poslužiteljska aplikacija za prikupljanje senzorskih podataka odnosno podataka iz senzorske mreže. Aplikacija je razdijeljena na nekoliko dijelova, od kojih je svaki izveden kao jedan ili više mikroservisa. Glavni djelovi su prikupljanje podataka iz senzorskih mreža (mikroservisi Wizard i Apprentice), obrada (Pigeon), pohrana (Worker) i dohvat pohranjenih podataka (Santa). Osim navedenih mikroservisa, za potpuno funkcioniranje sustava, koriste se programi za pohranu podataka na računalne sustave, baza podataka MongoDB, i za međusobnu komunikaciju mikroservisa, red poruka RabbitMQ. Podsustav za međusobnu komunikaciju, osim RabbitMQ programa, sastoji se i od consumer, publisher i envelope servisa koji uvode konfigurabilni komunikacijski sloj između mikroservisa i reda poruka. Podsustav za pohranu podataka naziva se fatty, a zadaća mu je maskiranje MongoDB baze podataka. Dodatni programi: Nginx, HAProxy Supervisor uvode mogućnost upravljanja opisanim skalabilnim sustavom.