Upotreba nefosterovskog negativnog kondenzatora u strukturama za subvalno tuneliranje i raspršenje elektromagnetske energije : diplomski rad - Kolar, Petar (P. Kolar, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Efekt subvalnog tuneliranja javlja se prilikom rasprostiranja elektromagnetskog vala kroz otvor puno manji od valne duljine elektromagnetskog vala. Efekt tuneliranja se u ovom radu postiže smanjenjem relativne permitivnosti sredstva u otvoru na vrijednost manju od 1. Opisani su razni načini efektivnog smanjenja permitivnosti koji koriste princip umjetnih materijala (metamaterijala). Analiziran je problem uskopojasnosti efekta subvalnog tuneliranja prilikom korištenja efekta rezonancije s pasivnim elementima te je ponuđeno rješenje navedenog problema korištenjem aktivnih elemenata (tzv. nefosterovskih elemenata). Tuneliranje je ispitano na prijenosnoj liniji s metalnom preprekom i nefosterovskim elementom. Kao nefosterovski element korišten je negativni kondenzator u radiofrekvencijskom opsegu frekvencija temeljen na ultra-brzom operacijskom pojačalu. Prikazan je način projektiranja negativnog kondenzatora, simulacija pomoću simulatora električnih krugova i punovalna simulacija elektromagnetskog dijela. Izrađen je prototip negativnog kondenzatora u radiofrekvencijskom opsegu 10 MHz do 500 MHz, ugrađen u prijenosnu liniju i načinjen niz mjerenja za demonstraciju efekta tuneliranja te su rezultati uspoređeni sa simulacijom.