Mobilni uređaj za praćenje srčanog ritma : diplomski rad - Milanković, Branko (B. Milanković, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu opisan je postupak projektiranja uređaja za praćenje rada srca, te su prikazana mjerenja ostvarenja projektiranim i izvedenim uređajem. Praćenje rada srca, odnosno mjerenje elektrokardiograma srca jedna je od najvažnijih dijagnostičkih metoda kojom možemo pratiti fiziološko stanje pacijenta. Stoga je postojala potreba da se u sklopu projekta „Novog osobnog zdravstvenog inteligentnog mobilnog sustava“, odnosno NOZIMS-a, projektira uređaj koji bi uz postojeće senzorske čvorove omogućio mjerenje elektrokardiograma. Način povezivanja s postojećim čvorom opisan je u poglavlju 2. U poglavlju 3, korak po korak opisan je postupak projektiranja pojedinih dijelova sklopa kao što su odabir instrumentacijskog pojačala, odabir vrijednosti komponenti kako bi se dobilo željeno pojačanje, projektiranje visokopropusnog i niskopropusnog filtra, promjena granične frekvencije filtara, mijenjanje načina rada korištenjem preklopke, te projektiranje sklopa za kašnjenje. Nakon što je sklop projektiran, obavljena su mjerenja i testiranja kako bi se ustvrdila ispravnost sklopa. Mjerenje elektrokardiograma obavljeno je korištenjem samoljepljivih elektroda na razmaku od 5 cm. Postavljene su na 3 pozicije na kojima se inače mjere 3 kanala prema Einhovenu. Snimljeni elektrokardiogrami, kao i ostala ispitivanja prikazani su u poglavlju 4, te je dan kompletan pregled uređaja.