Automatizacija kotlova komine u procesu varionice piva i programiranje funkcija za automatsko generiranje tehničkog opisa : diplomski rad - Habuš, Damir (D. Habuš, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Kroz glavne faze procesa analiziran je tehnološki proces proizvodnje piva i rada pivovare, s naglaskom na varionicu i kotlove komine. Razvijen je simulacijski model kotla komine koji je implementiran u programirljivi logički kontroler – PLC. Navedene su prednosti automatizacije proizvodnog pogona, a zatim lista komponenti s definiranim karakteristikama, popis parametara sustava te operacijske procedure i faze procesa. U nastavku je izrađen upravljački program za PLC čime je proces u potpunosti automatiziran. Valjanost i djelovanje upravljačkog programa provjereno je simulacijom sustava prema definiranoj recepturi na kreiranom vizualizacijskom sučelju – SCADA aplikacija, čime je operateru omogućeno upravljanje jedinicom. Na koncu je izrađen funkcijski tehnički opis ostvarene automatizacije procesa.