Programski sustav za analizu i usporedbu svojstava čistog polimera i nanokompozita : diplomski rad - Krizman, Ante (A. Krizman, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Nanotehnologija je tehnologija budućnosti, a kroz brojne eksperimentalne metode korištene za analize novih materijala, uz automatizaciju ili pojednostavljenje obrade podataka, simulacije, kao i kroz različite aspekte pri izradi novih prototipova računala ili njima sličnih uređaja, programiranje može u velikoj mjeri naći primjene u toj grani znanosti. U ovom radu istraživana je otpornost čistog polimera i njegovih nanokompozita na ozračivanje visoko energijskim protonima pomoću novog programskog sustava. Novim programski sustavom uspoređena su svojstva čistog PET – a i nanokompozita da bi se uočila eventualna prednost nanomaterijala pred čistim PET – om. Upoznali smo se sa karakteristikama čistog polimera(PET – om), nanodijamantom i grafenom te njihovim svojstvima i potencijalnim primjenama.Funkcionalizirani nanodijamant i grafen su korišteni za izradu nanokompozita uz PET polimer koji je poslužio kao matrica za stvaranje novog materijala. Analizirali smo čisti PET, PET + nanodijamant nanokompozit i PET + nanodijamant + grafen nanokompozit. Uzorci su ozračeni protonima sa 3 različite doze, te je provedena FTIR analiza u svrhu da istražimo otpornost uzoraka na zračenje. Izgradili smo programski sustav za analizu u programskom jeziku Python koji analizira podatke dobivene FTIR uređajem. Time je znatno olakšana i pojednostavljena analiza ulaznih podataka, što pridonosi efikasnosti i omogućava stvaranje zaključaka u puno kraćem vremenu. Kroz analizu neozračenih uzoraka zaključili smo da nanodijamant i grafen ne mjenjaju karakteristična svojstva PET – a. Analizom ozračenih uzoraka kao najbolji su se pokazali PET + nanodijamant + grafen uzorci koji su pokazali najveću otpornost na zračenje i pri najvišim dozama zračenja. Zaključak je da već i mala koncentracija nanočestica koju smo dodali čistom PET – u štiti polimer kada je izložen ekstremnim uvjetima kao što je zračenje ili visoka temperatura.