Geoprostorni sustav objavi-pretplati za obradu toka senzorskih podataka : diplomski rad - Babić, Luka (L. Babić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad obrađuje problem prikupljanja senzorskih očitanja i njihova prosljeđivanja zainteresiranim korisnicima. Sustav izgrađen u ovom radu ima sposobnost proširenja s novim vrstama senzorskih očitanja, za koja se potom mogu primati objave. U radu je razvijen kompletni sustav, što uključuje arhitekturu poslužitelja, algoritme, strukture podataka i mobilnu aplikaciju kao klijenta. Za definiranje prostornih geometrija korišten je format GeoJSON, a za izvođenje predikata između dvije geometrije koristi se programska knjižnica Java Topology Suite. Izgrađeni sustav testiran je sa skupom pretplata i objava koji su generirani odgovarajućim programom, razvijenim isključivo za potrebe ovog rada. Rezultati testiranja pokazuju kako je sustav skalabilan, fleksibilan i zadovoljavajuće brz u prosljeđivanju pristiglih senzorskih očitanja korisnicima čije pretplate preklapa objava.