Analiza performansi jednostraničnih web aplikacija : diplomski rad - Pribanić, Nicolette (N. Pribanić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu su istaknute glavne karakteristike jednostraničnih aplikacija (eng. Single-Page Application, SPA). Opisana je općenita arhitektura i uspoređena s arhitekturom Model-View-Controller (MVC). Analizirane su performanse aplikacija baziranih na SPA arhitekturi. Rezultati su zatim uspoređeni s rezultatima testiranja performansi aplikacija baziranih na MVC arhitekturi. Usporedba uključuje AngulaJS i Marionette.js radne okvire za SPA, te .NET MVC i Ruby on Rails radne okvire za MVC aplikacije. Testirane aplikacije su funkcionalno jednake. Ovaj rad također sadrži detalje implementacije i arhitekture testiranih aplikacija, kao i pregled alata koji su korišteni za testiranje performansi.