Protokol za uspostavu povjerenja u multi-agentskim sustavima temeljeno na binarnom konsenzusu : diplomski rad - Norac - Kljajo, Marta (M. Norac - Kljajo, 2015)
SAŽETAK: U ovom radu razmatra se problem uspostave povjerenja u multi-agentskim sustavima na temelju binarnog konsenzusa. Sustav od n agenata je na početku decentraliziran i svaki agent ima svoj vektor povjerenja prema ostalim agentima u sustavu. Tijekom simulacije agenti razmjenjuju informacije međusobnom komunikacijom i izravnim promatranjem svojih susjeda, te na temelju dobivenih informacija obnavljaju svoje vektore povjerenja. Kada se uspostavi konsenzus, odnosno kada vektori povjerenja svih agenata postanu jednaki, agent s najvećom vrijednosti povjerenja postaje vođa sustava. Primjenom binarnog protokola na algoritam za uspostavu povjerenja u sustavu osigurana je konvergencija povjerenja u konačnom vremenu. Binarni protokol je primijenjen i na sustav od 9 CASU jedinica gdje želimo da sve CASU jedinice u konačnom vremenu postignu zadanu referentnu temperaturu koja je unaprijed poznata samo jednoj od njih. Algoritam je implementiran u Matlab okruženju, te i u ASSISI simulatoru koji opisuje realni sustav.