Algoritam za ocjenu vještine igrača temeljen na aplikacijskom kontekstu : diplomski rad - Konfic, Jelena (J. Konfic, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad se fokusira na poboljšanje algoritama za ocjenu vještine igrača u MOBA igrama od kojih je za studijski slučaj odabrana igra Heroes of Newerth. Kako se u većini postojećih algoritama promjena u ocjeni vještine igrača određuje samo na temelju ishoda pojedine partije, razvijen je algoritam imena ACARI koji u obzir uzima i učinak igrača. Učinak igrača je određen parametrima koji predstavljaju aplikacijski kontekst, kao što su npr. broj ubijenih protivnika, koliko je puta igrač bio ubijen, količina zlata koju je igrač zaradio u igri i sl. Parametri i njihov utjecaj na ocjenu vještine igrača su određeni slobodnom procjenom na temelju poznavanja karakteristika uloga heroja. ACARI ima dva osnovna proširenja: raspodjela bodova ovisno o učinku igrača u partiji i različite ocjene za uloge koje je igrač mogao imati u partiji. Usporedbom očekivanog ishoda partije kojeg daje ACARI s očekivanim ishodom kojeg daje postojeći algoritam, napravljena je validacija kojom je dokazano da ACARI daje bolje rezultate od postojećeg algoritma. Nadalje, napravljena je optimizacija algoritma ACARI korištenjem algoritma simuliranog kaljenja koji spada u stohastičke metaheuristike. Predmet optimizacije su koeficijenti kojima je određeno koliko je pojedini parametar koji predstavlja aplikacijski kontekst bitan u određivanju ocjene pojedine uloge koju igrač može imati.