Određivanje relativnog položaja objekta UWB senzorom : diplomski rad - Hölbling, Zvonimir (Z. Hölbling, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad sadržava analizu i rezultate testiranja upotrebe UWB senzora u određivanju relativnog položaja objekta u prostorima malih dimenzija. Svrha analize je procjena mogućnosti korištenja UWB senzora za detektore metala nove generacije u humanitarnom razminiranju. Kod takvih detektora potrebno je znati položaj glave detektora u prostoru. UWB je bežična tehnologija koja može raditi s vrlo malim gustoćama snage pri komunikaciji visoke brzine prijenosa podataka na kratkim udaljenostima. UWB sustavi nude izvrsnu otpornost na smetnje od drugih postojećih signala, dok u isto vrijeme uzrokuju minimalne smetnje tim signalima. Također, zbog niskih spektralnih gustoća snaga signala, stvaraju se puno manje smetnje signalima drugih postojećih radiofrekvencijskih sustava. Pri mjerenju relativne pozicije objekta na prostoru unutar 1 m², preciznost mjerenih rezultata upada unutar polja od 25 cm² ali točnost izmjerene pozicije može odstupati i do 10 cm od stvarne. Korišteni algoritam za mjerenje udaljenosti je TOF bez sinkronizacije, a izračun pozicije objekta u 2D prostoru ostvaren je metodom trilateracije.