Vektorsko upravljanje brzinom vrtnje sinkronog stroja s trajnim magnetima bez mjernog člana brzine vrtnje : diplomski rad - Kramar, Karlo (K. Kramar, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu je opisan postupak puštanja u pogon sustava vektorskog upravljanja brzinom vrtnje SMPM-a bez mjernog člana brzine vrtnje pomoću pokusa zaleta, reverziranja i zaustavljanja stroja. Upravljanje sinkronim motorom s trajnim magnetima ostvareno je korištenjem Texas Instruments pretvaračke platforme koja se sastoji od upravljačke energetske ploče i kontrolne pločice na kojem je smješten programirljivi mikrokontroler. Pomoću programskog okruženja Code Composer Studio učitan je gotov algoritam upravljanja preuzet iz Texas instruments biblioteke. Zbog nemogućnosti estimacije brzine i pozicije rotora prilikom izvođenja sekvenci zaleta, reverziranja i zaustavljanja motora pri brzinama bliskim 0 o/min modificiran je upravljački kôd tako da se pri brzinama manjim od 750 o/min sustavom upravlja u otvorenoj petlji. To omogućava nesmetano zaustavljanje rotora jer se pozicija rotora ne estimira već izravno diktira generatorom rampe.