Identifikacija parametara sinkronog stroja s trajnim magnetima : diplomski rad - Maletić, Filip (F. Maletić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U radu je predstavljen algoritam automatske identifikacije parametara sinkronog motora s trajnim magnetima. Algoritam je strukturno podijeljen na dva nezavisna dijela. Prvi dio temelji se na rekurzivnoj metodi najmanjih kvadrata, a procjenjuje četiri najvažnija električna parametra stroja. Drugi dio temelji se na opserveru stanja minimalnog reda za identifikaciju vektora proširene elektromotorne sile, iz čije faze se PLL estimatorom računa brzina vrtnje motora. Algoritam je detaljno matematički opisan, a onda i simulacijski provjeren u Matlab/Simulnk programskom okruženju.