Ispitivanje parametara kvalitete WLAN pojačivača : diplomski rad - Pralas, Lucija (L. Pralas, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Povećanje uporabe mobilnih uređaja rezultiralo je gorljivom potražnjom za bežičnim mrežama. Bežične lokalne mreže su računalne mreže u kojima se komunikacija između računala odvija bez žice, putem radijskih valova. WLAN mreža je prostorno ograničena. Domet WLAN-a je 30-50 metara u zatvorenom prostoru i 150-200 metara na otvorenom. Sigurnost bežičnih mreža je ugroženija od onih u kojima se podatci prenose putem žice. Za potpunu zaštitu bežičnih mreža koriste se protokoli WEP (eng. Wirless Equivalent Privacy), WPA (eng. Wi-Fi Protected Access) i WPA2 (eng. Wi-Fi Protected Access II). Zadatak ovog rada je ispitivanja parametara WLAN pojačivača za kućnu upotrebu. Mjerenja u različitim okruženjima su pokazala da pojačivač u osnovi ne pojačava WLAN signal već mu samo povećava domet.