Predikcija potrošnje električne energije primjenom dubokih neuronskih mreža : diplomski rad - Pilek, Ratko (R. Pilek, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Predviđanje potrošnje električne energije vrlo je važno za očuvanje stabilnosti elektroenergestkog sustava. U ovom radu, potrošnja električne energije se predviđa pomoću dubokih MLP mreža. MLP mreža se inicijalizira na dva načina: uniformnom inicijalizacijom i pomoću naslaganih auto-enkodera. S ciljem boljeg predviđanja potrošnje, hiper-parametri MLP mreže i naslaganih auto-enkodera optimiraju se pomoću genetičkog algoritma. Pri optimiranju hiper-parametara treba posebnu pažnju posvetiti postavljanju dozvoljenih granica parametara pri optimiranju. Ostvareni rezultati pokazuju da s manjim setovima podataka veću točnost ima MLP mreža koja je uniformno inicijalizirana. S porastom broja podataka bolje rezultate ostvaruje MLP mreža inicijalizirana pomoću nalsaganih auto-enkodera.