Elektronička trgovina poduzeća s krajnjim korisnicima : diplomski rad - Medvidović, Dino (D. Medvidović, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Poslovni modeli web poslovanja su goruća tema rasprava jer se još uvijek ne naziru pravi čvrsti podaci i čimbenici kako web poslovanje mijenja i utječe na trenutačne poslovne modele. U najosnovnijoj definiciji poslovni model je metoda kojom neko poduzeće ili neki poslovni subjekt generira resurse čijim daljnjim raspolaganjem postiže održivost svoje usluge. Osnovnih kategorija poslovnih modela koje se susreću na webu ima 9, a to su redom model posredništva, model oglašavanja, model informacijskih posrednika, model trgovca, model proizvođača, model partnerstva, model zajednice, model pretplata te model korisnosti. Važno je napomenuti da različite tvrtke i poduzeća mogu kombinirati više poslovnih modela u svojem poslovanju.